De Hamstery

Een kijkje achter de schermen

De Hamstery is gevestigd in een klein kamertje in ons huis. Voorheen was dit het kantoor van mijn stiefvader, die helaas is overleden. Toen werd het onze logeerkamer en langzaam maar zeker hebben de hamsters de kamer overgenomen tot Hamstery. In de tijd dat ik fok, nu zo’n tien jaar, zijn er al heel veel verschillende huisvestingen geweest. Kleine Ikea kasten, grote Ikea kasten, verschillende kooien en aquariums. Nu moeten we rekening houden met een aantal factoren en daarop is de Hamstery nu ingericht. Voorheen was deze kamer volledig ingericht voor de Hamstery, ondertussen deel ik deze ruimte met mijn webshop Little Paws Pet Shop. Hierdoor blijft het echt kleinschalig.

Huisvesting

Vanwege bepaalde factoren die spelen heb ik gekozen voor een huisvesting die daar bij past. Zoals jullie van mij gewend zijn sta ik heel erg voor een ruime huisvesting en sta ik achter de richtlijnen van HamsterScaping. Helaas kan ik, vanwege de bepaalde factoren, niet alles kiezen en heb ik gekozen voor een tussenoplossing. Die tussenoplossing werd heel simpel de Ikea SAMLA bak 130L. De buitenmaat van deze bak is 78x56x44cm, de binnenmaat van deze bak is 68×46,5x43cm; een oppervlakte van 3162cm2 en dus boven de minimale adviesmaat. Iedere bak wordt ingericht volgens de richtlijnen van HamsterScaping zodat iedere hamster heerlijke kan graven en zich kan verstoppen. Ik gebruik op deze bakken geen deksel.
Het zijn niet de mooiste bakken om te zien, maar in dit geval zijn ze wel zeer functioneel en draagt het bij aan het kunnen voortzetten van mijn Hamstery. De hamsters hebben er geen last van en vermaken zich prima & graven er op los! 

In iedere bak is het volgende aanwezig:
* een graafbodem van hennepvezel, zaagsel & cotton, * meerdere huisjes, * loopwiel van 20cm, * ruim genoeg zandbad, * nestmateriaal, * voer & waterbakje, * knaagmateriaal, * een kurktunnel, * een wijnrank, * extra accessoires.

Voeding

Voeding is een lastig onderwerp in de Hamsterwereld. Daar blijven wij vooral buiten en ik sta achter mijn eigen keuzes. Helaas heb ik al veel slechte verhalen langs zien komen met dwerghamsters met neurologische problemen. Daarnaast heb ik dit ook van heel dichtbij moeten meemaken en dat is verschrikkelijk. Ik kan dan ook niet achter die voeding staan en de wens is ook dat mijn hamsters dit niet gaan krijgen; anders is dit op eigen risico. De voeding die ik voorheen gaf, en zeer tevreden over ben, was ‘Witte Molen Premium Expert Dwerghamster’, helaas is deze niet meer op de markt omdat er te weinig animo voor was (ook niet gek als je alleen maar 15kg verpakkingen aan biedt..). Tot we een goed alternatief hebben gevonden krijgen de hamsters Witte Molen Puur Mini Hamster & Friends.

Naast deze hoofdvoeding krijgen de dwerghamsters ook met enige regelmaat gedroogd fruit of groente. Denk hierbij aan stukjes rode biet(niet aan de drachtige hamsters), watermeloen, appel en dergelijke. Ook zo af en toe een handje rauwe andijvie of een gekookte aardappel. Wanneer het nodig is kan een hamstertje extra ondersteund worden met Brinta, aangelengd met kattenmelk; dit is lekker vet en geeft een goede boost!

Ruimte voor..

Hamstery Pure Colour is écht kleinschalig en moet daarom iedere ruimte nuttig gebruiken. Omdat de kamer nu gedeeld wordt met mijn webshop heb ik twee stellingkasten leeg gehaald. In totaal is hier plek voor 6 SAMLA bakken, maar ik houd het voor nu bij 4 SAMLA bakken.

In de Hamstery is dus ruimte voor 4 dwerghamsters.