Wanneer je een nieuw huisdiertje wilt aanschaffen, is het goed om te weten waar je op moet letten en wat het diertje nodig heeft. Je wilt natuurlijk wel dat je nieuwe huisdiertje het goed heeft en naar zijn zin. Want heeft je toekomstige hamstertje een soortgenootje nodig? Weet je wanneer je hamstertje slaapt? Heeft je hamstertje speciaal voer nodig? Wist jij het antwoord op deze vragen? Het is helemaal niet erg dat je nog niet alle antwoorden weet, ik help je daar graag bij! Ik ga je vertellen hoe een hamstertje van nature leeft zodat we zijn gedrag in gevangenschap kunnen begrijpen. Natuurlijk vertel ik je ook leuke tips & tricks.
De Russische Dwerghamster in de natuur
De Russische Dwerghamster is een klein dwerghamstersoort die van nature voorkomt in de steppen van Noord-Kazachstan. Ondanks zijn naam komt deze dwerghamster maar in een klein stukje van Rusland voor. Overdag zal je de dwerghamster niet tegenkomen, dan slaapt hij diep onder de grond in zijn, normaal gesproken, zelf gegraven holletjes. Een zogenaamde ‘hamsterburcht’ bestaat uit verschillende in- en uitgangen, deze monden uit in verschillende tunnels die naar een aantal holletjes leid. Er is veelal één hol waar de hamster in slaapt en één hol waar in voedsel wordt opgeborgen. Zijn gangenstelsel heeft ook onderhoud nodig en dat is één van de bezigheden waar een dwerghamster zich mee bezig houd. Wanneer het begint te schemeren gaat hij op pad. Een hamstertje loopt zo’n tien kilometer per nacht en is dan druk bezig met opruimen, graven en voedsel vinden.
Twee mooie afbeeldingen als voorbeeld hoe de gangen van een hamster in de natuur er uit zien.www.hamsterbacken.com & Deutsche Wildtier Stiftung.
Een Russische Dwerghamster is een prooidier. Dat betekend dat een hamstertje op het menu staat van verschillende roofdieren zoals vossen maar ook bij uilen. Deze zijn ook ‘s nachts actief en daarom moet het hamstertje goed op zijn hoede zijn. Een hamstertje gaat niet zo snel in de aanval maar zal proberen te vluchten, pas als hij denkt dat niets meer zin heeft gaat hij op zijn rug liggen en zet het op een schreeuwen. Door te schreeuwen komt er een onaangename geur uit de liphoekklier van een hamster waardoor een roofdier kan afhaken. In uiterste gevallen zal het hamstertje er voor kiezen om aan te vallen.
In Engeland heeft de dwerghamster de naam, ‘WinterWhite’, dit heeft te maken met de wintervacht van het hamstertje. Een Russische Dwerghamster gaat niet in een winterslaap. Zij kunnen wel in extreme gevallen in torpor gaan, een kort proces waarin het hamstertje zo min mogelijk verbruikt. Wanneer de dagen korter worden en het hamstertje minder licht ervaart kan de verandering van het vachtje beginnen. Het vachtje verandert dan, ongeacht welke kleur de hamster is, en wordt helemaal wit. Zo valt het diertje minder op in de sneeuw! Ook is het wintervacht wat langer behaard en iets donziger om beter tegen de Siberische kou te kunnen.
DLT Oliviou verandert terug naar haar eigen vachtje
In de natuur leeft de Russische Dwerghamster samen in koppelvorm. Dat betekend dat een mannetje en een vrouwtje samen wonen. Ze vervullen dan ook samen een belangrijke taak en dat is voortplanten. Wanneer het vrouwtje bevallen is helpt het mannetje mee met het nestje. Hij zorgt voor voedsel maar ook dat de jongen warm blijven als mama even de hort op is. Helaas komt dit alleen in de natuur voor. In gevangenschap gebeurd het maar zelden dat een mannetje goed mee helpt na een bevalling, als het al tot op dat punt goed is gegaan. Ook wordt een vrouwtje vrij vlot na de bevalling weer opnieuw gedekt. In gevangenschap houden we de Russische Dwerghamster dan ook solitair. Wanneer je dit niet doet zal je zien dat het leuk samen houden uitdraait op vechten tot de dood.
Nachtdier
Een Russische Dwerghamster is een schermer en nachtdier. Overdag ligt deze lekker te slapen. Is het daarom een minder leuk huisdiertje? Nee, absoluut niet! Maar is dit een geschikt huisdiertje voor hele jonge kinderen?
Graven
Een hamster graaft heel graag! Ze leven diep onder de grond en kunnen zich hier veilig verstoppen. In zijn drukke leventje is hij hier heel druk mee, iets wat hij ook echt bij ons in zijn nieuwe huisje wilt kunnen doen.
Solitair
In gevangenschap moet een Russische Dwerghamster alleen wonen. Wanneer ze samen wonen kunnen ze behoorlijk gaan vechten en geen van beide kunnen vluchten. Ze zullen dan ook vechten tot de dood er op volgt.
De Russische Dwerghamster in huis
Het verschil met het houden van de Russische Dwerghamster in huis met vroeger en nu is heel groot. Vroeger keken we namelijk helemaal niet naar wat het diertje nodig had en gingen we uit van het advies van een vriendelijke winkelmedewerker. Dat het hamstertje je de hele nacht wakker hield door in de tralies te klimmen en knagen of als een tierelier in zijn loopwiel te rennen namen we maar voor lief. Toch?
Gelukkig weten we nu wel beter. De spookverhalen van onder andere ‘agressieve hamster’ kunnen we nu heel goed tegenspreken. Nu weten we namelijk wel waar we op moeten letten. Zoals je eerder hebt kunnen lezen leeft een dwerghamster voornamelijk ‘s nachts, is hij druk in de weer met het graven van ondergrondse tunnels en leeft hij alleen. Wanneer wij er voor zorgen dat ons toekomstige huisdiertje bovenstaande ‘eisen’ kan vervullen hebben we er zo’n ontzettend leuk huisdiertje aan!
Voorbeelden van kooien die, om vele redenen, niet geschikt zijn. Ook een kooi die voldoet aan het minimale oppervlakte kan nog steeds niet geschikt zijn.
Voorbeelden van geschikte bakken die voldoen aan de natuurlijke behoeften van een dwerghamster.
Een Russische Dwerghamster is niet heel groot, maar heeft wel behoefte aan een geschikte ruimte om te kunnen bewegen. Met ruimte bedoelen we het oppervlakte van de kooi/bak en niet verschillende verdiepingen. Wist je dat een dwerghamster ontzettend slecht kan zien, hoogte en diepte zijn niet in te schatten. Klimmen kan het diertje ook helemaal niet goed en daarom blijft hij het liefst met alle vier de pootjes op de grond. En daar onder. Een huisvesting moet dus onder andere *ruim genoeg zijn, *liever geen verdiepingen of tralies, *mogelijkheid tot een dikke laag bodembedekking.
Een geschikte keus als huisvesting kan dan een aquarium/glazen bak/terrarium zijn. Om negatief, agressief & stereotype gedrag (= tralie klimmen, tralie knagen, neurotisch rond rennen etc.) te voorkomen is er een adviesmaat en daarbij een richtlijn voor het inrichten van een huisvesting. Voor een Russische Dwerghamster hebben we een minimale oppervlakte van 2800cm2 nodig – dit kan bijvoorbeeld een bak van 80x35x40cm zijn, of 70x40x40cm. Dat is minimaal en dat betekent dat één of meerdere maten groter altijd een betere keus is.
Voor meer informatie over de huisvesting van een dwerghamster verwijs ik je graag door naar de website van HamsterScaping. Vele van jullie kennen mij ook van dit concept en vanzelfsprekend hanteer ik dit ook in de Hamstery.
Voldoende ruimte
Een minimale verwachting voor een toekomstig huisje van een PureColour is dat zij hun natuurlijke behoeften kunnen uitvoeren. Een belangrijk punt is dan ook dat er een huisvesting aanwezig met een oppervlakte van minimaal 3000cm2.
HamsterScaping
HamsterScaping is een manier van inrichten waardoor het hamstertje zijn natuurlijke behoeften kan uitvoeren. Deze manier van inrichten is betaalbaar en zo voor iedere toekomstige PureColour eigenaar haalbaar!
De Russische Dwerghamster groeit op
Een fokker kiest de ouderdieren voor een nestje heel zorgvuldig. Er wordt gekeken naar de stamboom van beide dieren, is het een goede combinatie? Komen er voorouders over één? Zijn beide dieren zuiver? Maar er wordt ook gekeken naar eventuele achterliggende problemen. Je wilt natuurlijk fokken met gezonde dieren en daarom dienen deze ook in ieder geval op diabetes getest te zijn. Karakter is ook belangrijk om mee te nemen. Als je twee onzekere ouderdieren hebt geeft dat een risico op het karakter van de toekomstige ukken. Wanneer alles juist op elkaar matched kunnen de dieren gekoppeld worden.
Een dwerghamster vrouwtje is iedere vier dagen ‘willig’. Ze ruikt dan erg lekker voor het mannetje en deze weet dat zij op dat moment vruchtbaar is. Zowel mannetjes als vrouwtjes zijn al vanaf vier weken vruchtbaar. Dat betekend niet dat ze er al klaar voor zijn. Ze zijn nog volop in de groei en kunnen de impact van een zwangerschap nog niet aan. Vanaf een leeftijd van 3 maanden is het veilig om een vrouwtje in te zetten voor de fok. Het kan soms wel even duren voordat er een geslaagde dekking plaats vind. Wanneer het vrouwtje ‘willig’ is zal het mannetje gaan dekken. Dit is een moment die je soms helemaal niet mee krijgt.
Als een dwerghamster vrouwtje zwanger is komen de eerste zwangerschapstekenen pas rond een dag of 10. Bij een eerste dracht draagt een vrouwtje zo’n 17dagen, bij de opvolgende drachten is dit 20 tot 23dagen. Je kan aan het vrouwtje gaan zien dat ze een soort van zadeltassen met zich mee draagt. Ze groeit zo’n 2 tot 4 gram per dag! De jonge dwerghamsters komen geheel naakt, doof & blind ter wereld. Ze zijn echt nog afhankelijk van de zorg en warmte van mama. Ieder ukje wordt zorgvuldig gepoetst en alles wat roofdieren kan aantrekken wordt direct opgegeten. Ook als een ukje niet gezond is kan de moeder er voor kiezen om het diertje op te eten. Het is heel cru, maar dit is van uit de natuur de beste optie om veilig te blijven. Bloed en dergelijke trekt roofdieren aan.
En nu .. is het afwachten. Alles moet zich in een rap tempo gaan ontwikkelen bij de jonge dwerghamsters. De nageltjes, de tandjes, de gehoorgangen, de oogjes, het vachtje, enzovoort. Het is van belang om een moeder veel rust te geven en voldoende voedsel binnen handbereik. Gelukkig wisten mijn dames altijd dat ik niets vervelends kwam doen en had de mogelijkheid om af en toe te spieken. Zo kan je mooi zien hoe het pigment van de huid zichtbaar wordt. Kleine nijlpaardjes die veranderen in heuse hamstertjes!
De ukjes in de Hamstery worden goed in de gaten gehouden en wanneer de oogjes open zijn zal het wen-proces beginnen. De ukken worden dan met regelmaat op schoot genomen. Het is tijd om de echte wereld te leren kennen!
Als de ukken ongeveer drie weken oud zijn worden ze gescheiden op geslacht en krijgt mama rust. We willen natuurlijk geen ongelukjes onderling. Het wen-proces gaat gewoon nog door. Het gewicht wordt constant goed in de gaten gehouden. Met een leeftijd van vier weken mogen de ukken normaal gesproken verhuizen naar hun nieuwe eigenaar. Het is dan wel van belang dat ze een minimaal gewicht van 30gram hebben bereikt.
Veel liefde & aandacht
Al onze hamstertjes & PureColour-ukken krijgen voldoende aandacht, zorg en liefde. Ze komen met regelmaat in de hand en wennen aan verschillende dingen. Van het begin tot het eind houd ik ook jou als toekomstige eigenaar goed op de hoogte.. ook daarna sta ik voor je klaar!
Goede start
De hamstertjes in de Hamstery leven en groeien op in een ruime huisvesting. Zij kunnen vanaf het begin af aan hun natuurlijke behoeften uiten. Tijdens hun groei, maar ook daarna, krijgen ze een goede kwaliteit voeding tot hun beschikking. Met regelmaat een snackje, fruit of groenten.